Red dead redemption 2 và những chi tiết có thể bạn đã bỏ lỡ (P.2)

Khách quen

  

Tiếp tục cuộc hành trình khám phá với những chi tiết hay ho…

Câu chuyện của một tân gia

Khi đi khám phá các khu vực xung quanh thị trấn Strawberry ta chắc chắn sẽ bắt gặp một người dân địa phương hiếu kì về một vụ tai nạn xảy ra khi mà cỗ xe ngựa của một người đàn ông bị mất lái và lao xuống vực. Từ những thông tin mà người dân địa phương cung cấp, ta biết được rằng anh có một ngôi nhà ở cách đó không xa về phía tây bắc. Thật đáng buồn cho anh khi mà anh vừa mới cưới vợ (ta có thể tìm thấy một tờ giấy đăng kí kết hôn khi kiểm tra cỗ xe ngựa). Và anh đang trên đường đi đón người vợ tương lai, từ mảnh giấy anh để lại ở trước cửa.

“Back in a few days. Gone to pick up Mildred from her mother’s house. The new Mrs. Peyton!

Best,

Jim”

Thật đáng tiếc cho anh bạn xấu số. Câu chuyện dường như được khép lại ở đây. Thế nhưng không, Red dead redemption 2 đã làm cho tôi phải bất ngờ khi mà một thời gian sau quay lại đây sẽ có một mảnh giấy nhắn từ một người không ai khác ngoài người vợ mới cưới mà đáng lý là anh đã phải đón về ngôi nhà mới.

“My Darling Jim,

Where are you? After the wedding, you promised that you would come to collect me from mother’s house the following weekend but weeks have passed now. I have sent numerous telegrams to Strawberry but I have received nothing in return. If you are having second thoughts about our relationship, I really wish you would have expressed them before we committed to each other in front of God.

I was so excited for us to start our life together at Lenora View but now, every time I look at my bags lying by the front door, I start to cry. At this stage, I just want to know the truth. I deserve that at least.

Your wife,

Mildred”

Chi tiết nho nhỏ này đã làm cho tôi phải thực sự bất ngờ vì độ chân thực của thế giới mà Rockstar games đã dày công xây dựng.

Một chuyện tình tay ba bi thảm

Cách thị trấn RHODES không xa về phía bắc, có một trang trại tuyệt đẹp có tên là Sounthfield Flats với diện tích đất rộng, cỏ cây hoa màu tươi tốt. Tôi đến thăm trang trại vào một buổi sáng đẹp trời, với ánh nắng chiếu qua những tán lá và một bầu trời xanh thăm thẳm. Thế nhưng trái ngược với ngoại cảnh thì ở đây đã diễn ra một sự kiện kinh hoàng mà không ai nghĩ nó có thể xảy ra ở một cái nơi thanh bình và nên thơ đến vậy.

Phía trong căn nhà là xác của 2 người một đàn ông, một đàn bà. Mọi thứ bên trong đều lanh tanh bành giấu hiệu của một cuộc vật lộn. Lần theo vết máu ra phía sau nhà ta phát hiện xác của một người thứ 3, một người đàn bà bên cạnh là một khẩu súng. Và từ bức thư tìm thấy trong người ả, câu chuyện mới dần dần sáng tỏ.

“Annette,

I did not want to write this letter. I thought I had been clear at the stable, and clear again when you waited for me outside the general – Harriot was still inside, she still could have seen you! It’s a miracle she did not.

Now, I know I made promises to you, and I know the time we had was good, but Harriot is my wife, and if she’s willing to give me another chance I need to give her and myself that opportunity.


I cannot know you any longer. Please stop looking for me in town. Please stop leaving me packages at the post office. Please, for the Love of God, please do not approach Harriot.

I do care about you but I cannot have you in my life any more. Leave me and my family alone.

Claude”

Theo giả thuyết của tôi, anh chàng Claude trong một lần say xỉn nào đó (rất có thể là do lời khích bác của hội bạn) đã tán tỉnh cô nàng Annette và đã khiến cho cô nàng tưởng rằng anh thực sự có tình cảm với cô thật. Annette có lẽ là một người bất ổn về tâm thần đã đeo bám Claude. Về phía anh chàng Claude, sau khi nhận ra sai lầm của bản thân đã ra sức từ chối Annatte với một thái độ hòa hoãn vì anh cũng thừa biết rằng có thể cô ta có vấn đề về tâm thần thật. Và khi giọt nước tràn ly khi Annette mò đến tận nhà anh. Để bảo vệ cuộc hôn nhân của anh với người vợ yêu dấu, anh đã viết thư lần đầu tiên và cũng là lần cuối cùng cho Annette.

Góa phụ đen

Thêm một mẩu tin hay ho có thể tìm thấy trên một số báo với tiêu đề:

“Black Widow Captured

MURDERED SEVERAL MEN.


Ellie Anne Swan charmed many a man with her silver tongue and handsome figure. But those who courted her were rewarded with a kiss of death. Wanted for the deaths of several men, including her husband, Swan became known as The Black Widow. While it isn’t known what caused her to turn on her suitors, it is known that her spree of killing has come to an end.

Mrs. Swan was turned over to authorities and is currently awaiting trial in the Valentine jail. Still protesting her innocence, at the time of capture she was luring another unsuspecting suitor into her web.”

Đây chính là Ellie Anne Swan được treo thưởng trong nhiệm vụ săn tiền thưởng đầu tiên ở thị trấn Valentine

Câu chuyện của một nhà thơ

Nằm sâu trong vùng hoang dã cách rất xa thị trấn Strawberry về phía tây bắc, cách sông Little Creek không xa về phía tây nam. Có một căn chòi nhỏ của một nhà thơ yêu đời ngày đi câu cá, bắt côn trùng, lúc rảnh thì viết ngẫu hứng vài bài thơ.

“I wake on Owanjila’s shore, and bathe.

And watch: the daylight kindles yellow fire

Above the dam, and soon ignites a swathe

Of eastern pines , until the lake’s a pyre

Of blood red waters, yellow, gold, then blue

Once more. I pack my tent, and join the trail

Beside the river, heading north, the dew

Still wet upon the grass, the light still pale.

Here Canis latrans hunts Leporidae, Crotalus atrox lurks in longer grass,

And once, I saw the distant amber eye

Of Ursus horribilis watch me pass.

And I among them, Homo sapiens:

Student not master; brother, not their lord.

Amid these fragrant pines, my blood transcends

Myself: an ancient kinship is restored.

Uphill the trees grow bare, seared long ago

By some forgotten fire. The trails turn north.

Soon I can see old Hagen capped with snow,

Across a tide of lupines rolling forth,

And there I leave the path, stretch out my hands,

And wade for home across the valley floor.

And yet, there’s something missing from these lands.

Oh come, my Annabella – I implore!”

Đây có lẽ là thiên đường của dành cho con người với máu nghệ sĩ và phiêu lưu, một nơi có bầu không khí sách, thức ăn tươi rói, bầu trời mở rộng với ánh nắng chói chang,… ông muốn cùng người vợ và các con của mình đi trốn ở đây, thế nhưng có lẽ vợ con ông nghĩ rằng ông có vấn đề. Ông luôn nhớ đến họ và mong một ngày được quây quần cả gia đình ở nơi đây.

“You told me not to write — yet knew I must.

Please read this through.

Here I have made a home for both of us,

If you but knew.

Beneath Mount Shann my little cabin lies,

Enclosed by trees.

My work goes well. Here peace and open skies Bring health and ease.

‘Tis simple life. No crowds, no strife, no cause Of restless sleep.

No lawlessness — because there are no laws but ours to keep.

How are the boys? I miss them every day.

Oh let them come!

They’ll eat fresh fish, and breathe clean air, and play,

And feel the sun.

You are afraid to leave all that you know.

I understand.

Have faith, my Annabella; love shall grow

In fertile land.”

Thế nhưng đời thì không như là mơ, khi mà một con gấu béo đã đến thăm và tiện tay thử độ vững chãi của căn nhà luôn.

Revenant của Leonardo Dicaprio

Thêm một mẩu tin hay ho có thể tìm thấy trên một số báo với tiêu đề:

“Bear Attacks Worry Residents

MAN KILLED WHILE HUNTING.

A hunter looking for deer was set upon by a very large bear this week. The bear was separated from its cub and by instinct attacked the man. He fired five shots before the big brute reached him, breaking both his shoulders, cutting the vital organs and terribly lacerating his face. He was found dead by a scouting party after his wife reported him missing. The bear had previously killed a cow a week before and a reward of $10 was put forth for its capture.

It is unknown if the bear is gravely wounded. Hunters are warned to head caution.”

Nếu đã từng xem Revenant thì bạn chắc sẽ có chung cái cái cảm giác kinh hoàng khi đi săn gấu trong Red dead redemption 2, và thực sự bối cách của cả hai cũng có rất nhiều điểm tương đồng.

Lời trăn trối của người đàn ông đi biển

Đây có lẽ là một sự kiện ngẫu nhiên xảy ra khi mà ta đi quanh những khu vực bờ gần những con sông lớn, vì 2 lần tôi bắt gặp người đàn ông này là ở 2 địa điểm khác nhau. Một người đàn ông nằm trên bờ bên cạnh là một con thuyền nhỏ. Có lẽ anh ta đã chết, cho đến khi ta lục túi thì anh ta bỗng tỉnh dậy nói lên lời trăn trối cuối cùng rồi lịm đi thật sự. Vừa giật mình vừa buồn cười là những gì mà tôi cảm thấy cho đến khi tôi đọc bức thư chưa gửi của anh…

“Dear Miss MacFarlane,

I’m sorry. I said it. I’m sorry. You’re right. I do let things get out of control in my head. I always have. I see that but I love you, We are meant to be together. it is our destiny. ‘i’know it is. I saw us in a dream, raising kids. You were very happy as my wife and I was proud to be your husband. Dreams don’t lie and neither do I.

I’m heading off to make my fortune and when I come back a rich man, you’ll see what a fine husband I will make you, and a father to our children. And no, I won’t grow up. On that subject you’re wrong. ‘i’ve’got so many things to say to you. I’m going to continue with the writing of this letter later, but believe ‘me’when I say, we are destined for a long, happy life together. Even your father will come to believe it and accept me, no matter how humble my birth.”

Và hành lý của anh không lấy gì làm nhiều nhặn.

Donkey lady

Thêm một mẩu tin hay ho có thể tìm thấy trên một số báo với tiêu đề:

“An Odd Discovery

SCIENTISTS EXPLORE PUZZLEMENT.

Unusual interest is manifesting by geological students over the discovery of a skeleton that appears to be partially human also equine. A prominent paleontologist from Yale has been summoned to Big Valley to investigate the site that contains bones and ancient debris that have confounded locals.

The site, just south of Armadillo, contains the remains of a woman and also the head of a common donkey, leaving experts to wonder if they came from one beast or if an animal attacked and dismembered both a woman and her donkey and dragged the sections elsewhere.”

25 Easter Eggs In Red Dead Redemption 2 (Everyone Misses The First Time) - Pagelagi

Những ghi chép bí ẩn

Cách Emerarald Ranch không xa về phía bắc, cách Heartland Overflow không xa về phía đông bắc, có một căn nhà bí ẩn với không khí lạnh lẽo ghê rợn, đây cũng chính là nơi mà các tín đồ cuồng tín của một giáo phái nào đó đã cùng nhau tự sát tập thể. Bài văn tế được tìm thấy ở gần đó cũng rất hấp dẫn.

“AT THE SECOND HOUR UNDER THE HALF MOON

BY THE GREAT LOVE AND GRACE OF OUR SAVIOR KUHKOWABA

VOYAGER OF TIME AND GALAXIES

WE CAST OFF OUR CORPORAL SHELLS

SO HIS VESSEL CAN TAKE OUR SPIRITS TO THE PROMISED REALM

TO LIVE IN PEACE AND POWER UNTIL THE TWO THOUSANDTH YEAR

WHEN WE WILL RETURN FOR THE NEW CHOSEN AND WORSHIP ONCE AGAIN AT THE PEAK OF MOUNT SHANN

IN HIS LOVE WE REJOICE ALWAYS”

Đây cũng là địa điểm diễn ra easter eggs về UFO vô cùng hấp dẫn mà mãi sau này một người bạn đã chỉ cho tôi biết. Nó thực sự là quá tuyệt vời khiến bài văn tế thêm phần hợp lý.

Bí ẩn về người du hành thời gian

Thêm một mẩu tin hay ho có thể tìm thấy trên một số báo với tiêu đề:

“Evidence of Ancient Mystery Discovered

LOCAL MAN FINDS ROCK CARVINGS.

CHURCH OFFICIALS DENOUNCE CLAIM.

Ministers gathered last week to denounce the claims of eccentric resident Francis Sinclair of Big Valley, West Elizabeth, who asserts he has found evidence of ancient peoples in local rock formations. He has discovered several mysterious rock carvings around the country and claim they point to a great meaning, a mystery he intends to solve.

Religious leaders have grown concerned with his work, worrying that others will get caught up in his fervor and heretical beliefs. “There is only one meaning and message, and that is the message of the Good Book,” Reverend Sterling Morton stated during the gathering.”

I'm a little confused too. Can anyone explain? : r/reddeadredemption

Cái giá của lòng tham

Ở một căn nhà nhỏ phía đông nam Window rock có một căn nhà nhỏ ấm cúng, nơi ở của hai người người bạn thân thiết, họ chăm sóc cho nhau dẫu cho thiếu thốn đủ đường vì cả hai đều là những người đãi vàng – một công việc có thể đổi đời nếu gặp may hoặc là chết đói nếu đen đủi. Một ngày một người bạn đãi được một cục vàng nhỏ. Mâu thuẫn giữa 2 người nổ ra. Vì lòng tham. Vì lợi ích cá nhân mà họ đã kết thúc cuộc đời của nhau và nhường quyền sở hữu cục vàng cho người thứ 3 thay vì cùng nhau chia sẻ kho báu bé nhỏ đó.

Cuốn sách của một nhà khoa học điên

Khi đặt chân đến vùng Annesburg với hoạt động kinh tế chính là khai thác các mỏ than với những ống khói đen ngút trời. Những vấn đề về môi trường và sức khỏe gần như là điều mà chẳng ai thèm nghĩ đến. Thế nên cũng dễ hiểu khi một người nào đó đứng lên để tuyên truyền về những điều vượt xa tầm hiểu biết và nhận thức của người dân thì một là anh là kẻ điên hai là mặc xác anh. Và có lẽ Dr. Malcolm MacIntosh là kẻ điên với tầm nhìn vượt thời đại được thể hiện rõ trong cuốn sách của mình.

“Hopes for the Future

Damnations and exclamations on science, the skies, waters and the great swindle

A book by

Dr. Malcolm MacIntosh

Published in Boston 1891

THE DANGERS OF ILLUMINATING OILS

What is the price of the light created by burning illuminating oils that fills our homes, lights our carriages and transports us in metal machines?

The new invention of the patent-motor wagon will result in the death of the creatures of the sea. One day there will be no fish to be found by the fisherman, as he has traveled farther and farther in a machine of death. Learn and weep as the rivers and oceans go black and nowhere is to be found a drop to quench our thirsts.

The hills, scorched, shall burn. The rivers, fouled, will burn. The sun in the skies will burn our eyes and skin.

EXPERIMENTS AND THE FUTURE OF ELECTRICITY

The fire that runs through wires of elements such as copper shall soon come to consume every part of our being. Soon electricity will be required for every part of our lives. It will create visions in front of your eyes. It will be used instead of sexual intercourse. Man will no longer be able to cipher numbers because of the reliance on it. Electricity not from from the skies that sets our trees afire, but the kind made by man. A wonder of the age, yet it is fire and it will eventually cause us to burn every living thing to make more of it.

A SWINDLE

This is a full and accurate report that every person reading this will be swindled out of considerable wealth. Machines are wonderful, but in the operation of the wrong people, they are the pathway to destruction. Someday these machines will lull us into comfort such that we lose all common sense, compassion and human contact, instead preferring the sound of the machines. Whispering gibberish to clouds will not save you. Science will save you if you let it. Otherwise your skies will be forever gray, the oceans will rise and the women who live in the sea will die.

YOU ARE A SLAVE

This is the grand question, plainly stated so that you can understand. Do you want to be a slave to ignorance? Do not fall for damnable doctrines and the cruel massacres of the elite. Only in this country can a person be proud of not being good at math. Or science. You bring about the destruction of our very race by not noting nature around you. The dinosaurs were killed by men out of fear, and that very ignorance will kill us all.

AMERICAN INGENUITY DAMNS US ALL

American industry will do what it always does — Make a few men very rich and a lot of men very sick. Those are the only outcomes… so if you’re not rich, trust me, you will be sick, soon enough.

My teachings will ground you — go and spread the word by ordering copies of my book so that you may go on the incredible journey to the heart of all knowledge. Do not listen to the lies of institutions. They profit on the damnation of us all.

Yours, Dr. Malcolm MacIntosh”

Cho đến thời điểm hiện tại thì những lập luận câu văn sắc bén của Dr. Malcolm MacIntosh vẫn mang đầy hơi thở của thời đại.

Gửi bài cho HSBT!

Không cần là một người viết chuyên nghiệp, không cần văn trên 7 điểm. Tất cả những gì chúng tui cần là các bạn cứ thoải mái tâm sự về tựa game bạn yêu thích. Bài viết của bạn sẽ được đăng trên website với hơn 150.000 lượt xem mỗi tháng.

Trò chuyện